Yin Yoga

Yin yoga is de tegenhanger van de actieve yang yoga practices. Yin yoga gaat niet om het opbouwen van spieren, het fit worden of het actief stretchen van de spieren. In Yin Yoga maken we gebruik van passieve houdingen, die we gedurende 5-7 minuten vasthouden. Deze houdingen werken, onder meer door de duur van de poses, in op het bindweefsel en bevorderen daarmee het behoud van soepele gewrichten en het creëren van meer lengte in de spieren. Yin yoga draait om overgave, het durven loslaten van de spieren ondanks dat dit niet altijd even prettig voelt.

Naast het fysieke aspect werkt Yin yoga ook mentaal door; het gaat om het loslaten van de geest, het accepteren van hoe het lichaam hier, op dit moment, zich op de mat bevindt. Yin yoga ontleent hierbij veel van de Chinese geneeswijze; de houdingen stimuleren verschillende meridianen en helpen zo om op energetisch niveau de energie opnieuw te laten stromen. Dit hangt opnieuw samen met eventuele fysieke of mentale problemen; wanneer de energie niet vrij door ons lichaam kan stromen, voelen wij ons niet goed. Yin yoga biedt hierin een zachte manier om het lichaam gezond te houden en de geest te kalmeren.

Mijn yin lessen kenmerken zich door het feit dat ik, in tegenstelling tot sommige andere Yinteachers, meer tijdens deze lessen praat; ik deel graag mijn kennis over de meridianen en de toegevoegde waarde van de houdingen waarin men op dat moment ligt. Yin yoga is voor mij niet alleen een houding doen, maar ook weten waarom je een houding doet; dit staat dan ook centraal in mijn lessen.

 

IMG_5569.v3